Станично-Луганська селищна громада
Щастинський район, Луганська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Роз’яснення Міністерства соціальної політики України щодо надання послуги «муніципальна няня» з догляду за дитиною до трьох років

Дата: 23.09.2021 13:07
Кількість переглядів: 156

Відповідно до роз’яснень Міністерства соціальної політики України та пункту 2 Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 року № 68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» (далі – Порядок), послугою «муніципальна няня» є послуга, що надається для підтримки батьків, опікунів дитини для забезпечення догляду за дитиною до трьох років. Отримувачем послуги «муніципальна няня» є батьки, опікуни дитини. Призначення та виплата грошової компенсації здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад.

Згідно пункта 5 Порядку компенсація послуги «муніципальна няня» надається отримувачам послуги за умови зайнятості кожного з батьків, опікунів дитини відповідно до Закону України «Про зайнятість населення», за винятком отримувачів послуги «муніципальна няня», які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитиною, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність, а також отримувачів послуги «муніципальна няня», у яких одночасно народилося троє і більше дітей.

У разі, якщо отримувач послуги «муніципальна няня» здійснює догляд за дитиною з інвалідністю до трьох років, компенсація «муніципальна няня» виплачується таким отримувачам незалежно від зайнятості обох батьків.

Наголошуємо, що Порядком визначено отримувача як батьків, опікунів дитини, оскільки послугою є догляд за дитиною, а не виплата компенсації. При цьому звертається за компенсацією «муніципальна няня» один з батьків, опікунів дитини. Визначення «отримувач компенсації» Порядком не передбачено.

На сьогодні програмне забезпечення підсистеми «Електронна соціальна послуга відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» (далі – програмний комплекс) не дозволяє призначити відшкодування вартості послуги «муніципальна няня» у випадку не підтвердження зайнятості другого з батьків / опікунів дитини та видає повідомлення про відсутність документів, які надають право на призначення допомоги, у другого з батьків / опікунів дитини.

Виходячи з викладеного програмний комплекс потребує доопрацювання в  частині призначення відшкодування вартості послуги «муніципальна няня» отримувачам послуги «муніципальна няня», які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, у разі незайнятості обох батьків / опікунів такої дитини. До моменту доопрацювання програмного комплексу пропонується у випадку призначення послуги «муніципальна няня» особам, які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, в програмному комплексі зазначати дані виключно особи, яка звернулась за призначенням такої допомоги, та не зазначати дані другого з батьків / опікунів дитини.

Роз’яснення Мінсоцполітики не є нормативно-правовими актами і носять інформаційний характер.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь