Станично-Луганська селищна громада
Щастинський район, Луганська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно шахраї!

Дата: 13.10.2021 09:04
Кількість переглядів: 665

На жаль, велика кількість людей сьогодні стають жертвами шахраїв. Аферисти намагаються вивідати особисті дані, отримати доступ до банківських сервісів потенційних жертв або змусити їх віддати гроші добровільно. 

 

Шахрайства, пов'язані з покупками-продажами через мережу інтернет.

Низька ціна товару (значно нижча від конкурентів), необхідна повна або часткова передоплата – саме це повинно насторожити покупця. Така схема шахрайства є найпоширенішою. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову, відмовляється від оплати у відділені служби доставки. В таких випадках покупець, оплативши товар, його частину чи вартість доставки, досить часто залишається з нічим. Основне правило покупок в інтернеті – передоплату вносіть тільки перевірним продавцям, а з іншими оплачуйте товар після отримання.

 

Крім того, жертвою інтернет-шахраїв можна стати не лише купуючи товар в інтернеті, а й продаючи його за допомогою бірж оголошень. Під приводом оплати вашого товару шахрай намагатиметься дізнатися усі дані вашої платіжної картки, за допомогою яких зможе зняти гроші з вашого рахунку. Для оплати коштів на вашу картку достатньо знати номер з 16 цифр, в жодному разі не повідомляйте інші дані картки.

 

«Ви виграли цінний приз!»

В соціальних мережах розповсюджений такий вид шахрайства як «фейкові» розіграші з цінними призами. Вам може прийти повідомлення, що ви стали призером розіграшу і виграли цінний приз, який можете отримати буквально зараз, проте необхідно оплатити невелику суму за доставку, митне оформлення, комісію тощо. Сума оплати зазвичай незначна, значно менша вартості призу, проте, з практики, здійснивши передоплату, жодного призу ви не отримаєте.

 

«Ваш родич у біді – потрібна допомога»

Це найпоширеніший вид шахрайства. Схема його проста, але вирішальними тут є фактор несподіванки та гра на емоціях потерпілого. Шахраї дзвонять вам на мобільний, як правило, увечері або вночі, і починається словесна атака. Розпитують, чи є син, донька (чоловік, дружина, онук), якщо відповідь позитивна, то «голос» представляється працівником правоохоронного органу й повідомляє, що родич жертви затриманий поліцейськими, тому вимогливо пропонує розв'язати питання про не притягнення до відповідальності за грошову винагороду, або потрапив у біду, наприклад, у ДТП і потрібні гроші на операцію тощо. Якщо людина нервує та підтримує бесіду, зловмисник задоволений - жертва «на гачку». Аферисти - хороші психологи, вони не дають жертві вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві та слухняно виконують поради «доброго» посередника. Інколи шахраї просять не припиняти розмову і не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити рідним і з'ясувати справжню картину. А інколи міняють голос і представляються родичами.

 

Сувенірні купюри і «псевдообмінники»

На першому місці топу шахрайського обміну валют – сувенірні купюри. Ви здаєте долари або євро, а замість справжніх гривень в середину пачки вам підкладають сувенірні підробки. Липові гроші найчастіше дають в незаконних обмінниках, розташованих в людних місцях – вокзалах або базарах. Ви повинні подивитися кожну купюру і в нормальних пунктах обміну валют є місце для цього. Перевіряти слід не відходячи від вікна. Крім того, шахраї орендують приміщення і відкривають фальшивий обмін валют. А коли ви здаєте гроші, робочий зникає через чорний вихід. Це так звані обмінники-одноденки. Працюють вони кілька днів – без документів. Курс роблять вигідним – щоб залучити клієнтів з великими сумами. У результаті зловмисники підкладають підробки людям.

 

Нагадуємо, що за шахрайські схеми передбачена кримінальна відповідальність згідно статті 190 ККУ «Шахрайство». Крім того, деякі  види шахрайства можуть мати додаткову кваліфікацію передбачену Кримінальним кодексом України, для прикладу, ст. 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) і ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) ККУ.

 

Поліція Станиці Луганської радить:

  • Не довіряйте повідомленням незнайомців про грошову реформу, обмін купюр тощо.
  • Зробіть «паузу», якщо потенційний шахрай повідомляє, що сталося щось погане з вашими рідними.
  • Не панікуйте. Зверніться до близьких за порадою або просто розкажіть про ситуацію, що сталася. Шахраї використовують психологічні техніки та прийоми для маніпуляції.

 

Якщо ви стали жертвою шахраїв, то негайно повідомте про це в поліцію за телефоном «102».

 

Поліція Станиці Луганської вкотре закликає громадян бути пильними та не піддаватися на провокації шахраїв!

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь