Станично-Луганська селищна громада
Щастинський район, Луганська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО ТАКЕ НАСИЛЬСТВО?

Дата: 08.05.2023 22:44
Кількість переглядів: 102

Війна, що наразі триває в Україні, на жаль, не викреслила з нашого життя такого явища, як домашнє насильство. Навпаки, часто вона є каталізатором для загострення ситуації, пов’язаної із вчиненням цього кримінального правопорушення. Втім, попри війну, державні органи та установи  докладають максимальних зусиль аби факти домашнього насильства не замовчувалися, а постраждалі  могли звернутися по допомогу та отримати належний захист своїх прав.

Насильство можна визначити як дію або бездіяльність однієї людини стосовно іншої, що завдає шкоди здоров’ю як фізичному, так і психічному, принижує почуття честі та гідності.

Домашнє насильство – будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному та психічному здоров’ю.

Законодавство України у сфері протидії домашньому насильству визначає чотири форми насильства:

1. економічне насильство - це навмисні дії одного члена сім’ї щодо іншого, спрямовані на те, щоб позбавити постраждалого житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які він має законне право;

2. психологічне насильство - включає словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування,  та інші діяння, які доводять постраждалого до стану емоційної невпевненості, втрати здатності захистити себе і можуть заподіяти шкоду психічному здоров’ю;

3. сексуальне насильство це примушування до небажаних статевих стосунків, а також сексуальні дії щодо неповнолітнього члена сім’ї;

4. фізичне насильство - форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

Домашне насильство не є внутрішньосімейною справою чи особливостями родинного спілкування. Це протиправні дії, яким немає виправдання та про які не можна мовчати. Домашнє насильство в Україні офіційно є злочином.

Якщо Ви стали жертвою або свідком насильства звертайтеся за наступними номерами:

  • 102 – Національна поліція України; 
  • 15-47 – цілодобова Урядова «гаряча лінія» для осіб, які страждають від домашнього насильства. Дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними й конфіденційними;
  • 0 (800) 500 335 (зі стаціонарних телефонів) або 116 123 (з мобільного телефону) – Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації. Дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України.

Гаряча лінія приймає дзвінки цілодобово.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь