Станично-Луганська селищна громада
Щастинський район, Луганська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Міфи про донорство крові

Дата: 05.06.2023 08:24
Кількість переглядів: 103

Фото без опису

МОЗ України вкотре наголошує: попри те, що запаси крові і її компонентів сформовані, потреба в них є завжди, особливо — в умовах війни. 

Тож читайте наше спростування деяких міфів і ставайте донорами крові. Це здорова звичка здорових людей, яка дарує іншим найцінніше – життя. 

Міф № 1. Донорство крові погано впливає на здоров'я 

Факт: Той, хто був здоровим до донації, не стане менш здоровими після неї. Ба більше, здавання крові є корисним. Регулярні донації зменшують ризик розвитку тромбозів, серцево-судинних захворювань, злоякісних новоутворень. Деякі донори, здавши кров, можуть відчувати незначне запаморочення, яке швидко минає. 

Міф № 2. Під час донації забирають забагато крові

Факт: В організмі дорослої людини приблизно 5,6 л крові. Під час донації за один раз забирають 450–470 мл, і це жодним чином не шкодить здоров’ю. Звичні обсяги крові відновляться упродовж 48 годин. 

Міф №3. Здавати кров — довго і боляче

Факт: Процедура здавання крові та її компонентів є швидкою (разом із попереднім оглядом займає до години) і безболісною. Неприємні відчуття можуть виникати лише під час проколу голкою, проте вони швидко минають. Після того, як голка опиняється в потрібному положенні, донор не має відчувати дискомфорту. 

Міф №4. Достатньо людей здають кров, тож мені не потрібно ставати донором

Факт: Лише 5% тих, хто не має протипоказань до донорства, насправді стають донорами крові. Попри те, що в Україні сформовані запаси крові та її компонентів, потреба у крові всіх груп є завжди. Йдеться не лише про масштабні екстрені ситуації: війну, техногенні та природні катастрофи. Кров постійно потрібна і в звичайному житті: пацієнтам у хірургічних і онкологічних відділеннях, малюкам і мамам в пологових будинках. 

Матеріали підготовлені до Всесвітнього дня донора крові, який відзначають щороку 14 червня.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь