Станично-Луганська селищна громада
Щастинський район, Луганська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

8 червня у Києві презентували стратегію відновлення та реінтеграції освіти Луганської області

Дата: 09.06.2023 12:58
Кількість переглядів: 533

Фото без опису

У четвер, 8 червня, начальник Станично-Луганської селищної військової адміністрації Сергій Ісаєв та начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Станично-Луганської селищної військової адміністрації Надія Панова взяли участь у форумі “Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція”, який відбувся в Києві за участі Міністерства освіти і науки України, народних депутатів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Мінвідновлення та Мінреінтеграції, Освітнього омбудсмена України, Посольства Швейцарії в Україні, Луганської ОВА, а також начальників військових адміністрацій населених пунктів та освітян Луганської області.

Фото без опису

«Луганщина – єдина область України, яка в умовах фактично повної окупації території, значної внутрішньої міграції та еміграції населення, суттєвих інфраструктурних та кадрових втрат, забезпечила функціонування системи освіти області, заклади якої продовжують надавати послуги жителям області в дистанційному режимі», - зазначив начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор, відкриваючи форум.

Начальник Луганської обласної військової адміністрації зазначив, що з 6000 вчителів з Луганської області на підконтрольну територію виїхали лише 2600, і це без урахування територій, окупованих у 2014 році, тож кадровий дефіцит буде дуже високий.

Фото без опису

У своєму виступі заступниця Керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Яна Любимова наголосила, що під час війни порушуються усі базові права, зокрема право дитини на освіту. Сьогодні в країні три мільйони дітей навчаються дистанційно. Тому треба говорити про гнучкі підходи до процесу навчання. Відновлення українськості починається з формування переконань у дитячому садочку та школі.

Саме обговоренню цих питань були присвячені три панельні дискусії: «Виклики відновлення деокупованих територій», «Організація освітнього процесу на деокупованих територіях: перші кроки» та «Право на якісну і доступну освіту в умовах війни».

Міністерство освіти і науки України розпочало роботу з формування кадрового резерву педагогів для майбутніх деокупованих територій.

"Насамперед ми говоримо про кадри. Міністерство вже розпочало роботу з формування кадрового резерву, ми починаємо збирати тих, хто працюватиме на майбутніх деокупованих територіях. Міністерство готове їх навчити, стимулювати не тільки духовно, а й матеріально. Збільшені заробітні плати для тих територій, де працюватимуть ці вчителі.", - сказав заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків на форумі.

Олена Караман, ректорка Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, упевнена, що заклад спроможний забезпечити усі потреби у підготовці фахівців.

Фото без опису

Після деокупації для навчальних закладів на Луганщині потрібно буде розробити спеціальні освітні програми для переходу на навчання українською мовою. Про це заявив директор Департаменту освіти та науки Луганської обласної військової адміністрації Юрій Стецюк під час форуму.

Попри гостре обговорення питань справедливої оцінки діяльності освітян, які добровільно або за примусом, але пішли на співпрацю з окупаційною владою, усі однозначно висловились за те, що вчителі, які не зрадили Україну, мають стати менеджерами у сфері освіти на деокупованих територіях. Крім того, держава має запровадити механізми заохочення вчителів, які погодяться працювати. Насамперед забезпечення житлом та встановлення високої оплати праці.

Фото без опису

Народний депутат України Олексій Кузнєцов, який узяв участь у форумі, повідомив, що наразі Верховною Радою України саме опрацьовуються законопроєкти щодо перехідного правосуддя та переведення на українські стандарти освіти дітей, які вже дев’ять років навчаються за російськими програмами.

Необхідність розв'язання проблем освіти в Луганській області є важливою складовою реінтеграційних процесів після звільнення окупованих територій. Станом на червень 2023 року на тимчасово окупованій території Луганщини залишається 572 заклади освіти, пошкоджень зазнали щонайменше 184 заклади.

Під час заходу було презентовано стратегію відновлення та розвитку сфери освіти Луганської області на період 2023-2027 років, спрямовану на подолання наслідків повномасштабного збройного вторгнення рф на територію України та тимчасової окупації окремих районів Луганської області з 2014 року. Стратегія включає антикризові цілі на період дії воєнного стану та антикризові цілі після деокупації регіону.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь