Станично-Луганська селищна громада
Щастинський район, Луганська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика та своєчасна діагностика – найкращій спосіб зберегти своє здоров’я!

Дата: 16.11.2023 13:34
Кількість переглядів: 177

Фото без опису

14 листопада у Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом в приміщеннях Хабів медичні працівники КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Станично-Луганської селищної територіальної громади» не залишились осторонь, навпаки взяли активну участь, провели безплатні вимірювання рівня глюкози в крові всім бажаючим, які звернулись до Хабів.

Фото без опису

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну чи організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Понад 1 000 000 людей передчасно помирає в Європі саме через цукровий діабет 2 типу.
Діабет — хитра хвороба. Її часто не помічають та спокійно живуть з нею багато років. Адже на початкових етапах людина може не мати виражених клінічних симптомів. Аж поки в один момент не помітить ускладнення: проблеми із судинами, погіршення зору або хвороби нирок, шкіри чи серця. Однак лякатися не варто. Запобігти йому можна у 80% випадків завдяки профілактиці.
У зоні ризику люди:
• з надлишковою вагою;
• 45 років і старше;
• мають сімейний анамнез діабету чи серцевих захворювань;
• страждають на високий кров’яний тиск;
• ведуть малорухливий спосіб життя.
Якщо своєчасно перевіритися на діабет та взяти під контроль хворобу вчасно, можна запобігти багатьох ускладнень.
Гірка хвороба із солодкою назвою є основною причиною ниркової недостатності, значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті – ампутації та є причиною 1% випадків сліпоти. У людей, що страждають на цукровий діабет, у 2-3 рази вищий ризик розвитку інфаркту та інсульту.
Окрім того, що цукровий діабет поширена проблема – в Україні він займає 3-тє місце за поширеністю після серцево-судинних захворювань та онкології, його перебіг часто є безсимптомним, що дуже ускладнює діагностику та лікування.

Фото без опису

Лікарі та медичні сестри КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Станично-Луганської селищної територіальної громади» здійснювали цю послугу не тільки 14 листопада, це і їх щоденна робота. За бажанням кожен ВПО може зробити вимірювання рівня глюкози в крові звернувшись за наступними адресами:
- м. Київ, вул. Поліська, 14, понеділок-четвер з 10:00 до 15:00 (хаб Нижньодуванської СВА);
- м. Кропивницький, вул. Чарльза Дарвіна, 25, понеділок, середа, п’ятниця з 10:00 до 15:00 (хаб Щастинської РДА-РВА);
- Київ. вул. Мала Житомирська, 16/3, вівторок та четвер з 10:00 до 15:00 (хаб Гірської МВА).

Фото без опису

Також можна пройти онлайн-тест на ризик виникнення цукрового діабету та отримати інформацію щодо корекції способу життя задля профілактики розвитку неінфекційних захворювань.

Фото без опису

Пам’ятайте: запорука здоров’я — своєчасна діагностика!
Про це постійно твердять фахівці. Статистика свідчить, що понад 80% захворювань, діагностованих на початку розвитку, успішно виліковуються.
Своєчасна діагностика допоможе вберегти здоров’я та зберегти бюджет. Ні для кого не секрет, що профілактика хвороби коштує набагато дешевше, ніж медикаментозне лікування. Після відвідування лікаря та проходження огляду людина може дізнатися про захворювання, про яке вона навіть не підозрювала. Запущена хвороба може мати серйозні наслідки. Ціна недбалого ставлення до свого здоров’я може бути надто високою. І йдеться не лише про фінансові кошти.
Профілактика захворювань — це залучення здорових людей до медичних обстежень або до отримання профілактичних медичних послуг. Її проводять з метою запобігти виникненню захворювання.

Фото без опису

Наразі від КНП "Центр первинної медико - санітарної допомоги Станично-Луганскої селищної територіальної громади" в хабах працюють лікар загальної практики-сімейної медицини, лікар-терапевт та дві медичні сестри загальної практики-сімейної медицини.
Звернувшись у хаби в разі необхідності можна отримати наступні послуги:
- консультацію з подальшими рекомендаціями;
- вимірювання кровоносного тиску;
- вимірювання кисню в крові;
- аускультацію (вислуховування) звуків, що походять від серця, судин, легень, бронхів; - виписування рецептів, зокрема на «Доступні ліки»;
- виписування е-направлень пацієнтам для проведення всіх необхідних лабораторних та інструментальних досліджень, на консультації вузьких фахівців та інші послуги спеціалізованої медичної допомоги.
- у разі необхідності отримати безплатно необхідні медикаменти для лікування. Для отримання медикаментів з собою необхідно мати паспорт та довідку внутрішньо переміщеної особи.

Фото без опису

Довідково: Переселенці з Луганської області, які мають діагноз «Цукровий діабет», на даний час є можливість безкоштовно отримати глюкометр та тест-смужки зателефонувавши за номером – 0958028019.
Слідкуйте за своїм станом. Профілактика — це простий і дешевий спосіб попередити розвиток несолодкої хвороби та зберегти своє здоров’я!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь