Станично-Луганська селищна громада
Щастинський район, Луганська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відповіді на типові питання від підприємців щодо отримання гранту від держави на переробку

Дата: 17.04.2024 11:13
Кількість переглядів: 165

Фото без опису

  • Де можна знайти нормативні положення, які регулюють надання державних грантів на переробку?

Всі нормативні положення можна знайти за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/739-2022-%D0%BF#Text 

  • Сфери діяльності для отримання гранту?

Гранти надаються на секцію С КВЕД
https://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/SECT/KVED10_C.html 

  • Які можуть бути варіації суми грантових коштів?

За цією програмою можна отримати до 8 млн грн грантового фінансування, у співфінансуванні з грантоотримувачем 80/20 для деокупованих територій та 50/50 для решти територій України.

Перелік регіонів, на яких ведуться (велися) бойові дії: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1668-22#Text 

  • Який термін виконання зобов’язань?

Обов’язковими умовами договору гранту є сплата протягом трьох років з дня отримання гранту податків, зборів (обов’язкових платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до зведеного бюджету України у розмірі отриманого гранту та створення робочих місць та працевлаштування на них осіб згідно з додатком не менш як на 36 місяців.

  • Чи можливо отримати грант на переробку без власного внеску?

Ні, обов’язково зробити власний внесок

  • Які поширені помилки при заповненні грантової заявки?

Нецільове використання коштів, Помилка авторизації в ДІЯ (заявка подана від ФО, а не від ЮО), невідповідність пропорції співфінансування 50/50, неповний пакет документів. Детальніше можна ознайомитись у презентації.         

  • Скільки нових робочих місць треба створити після отримання гранту, та які санкції за недотримання?

Треба створити від 5 до 25 робочих місць. Мінімальна кількість створених робочих місць залежить від розміру гранту (див. табличку). У разі порушення отримувачем зобов’язання щодо створення робочих місць відповідно до умов договору гранту  сума гранту в повному обсязі повертається протягом місяця на рахунок, з якого здійснювався перерахунок гранту.

Фото без опису

  • Чи можна отримати декілька грантів одночасно?

Ні, можна отримати лише один грант на переробку від держави. Разом з тим ви також можете скористатися грантовою програмою на сад, теплицю або мікрогрант. Також ви можете додатково отримати грант на переробку в рамках інших недержавних програм.

  • Чи можна подаватися на грант, якщо основний вид діяльності - не переробка, але планується розширення/ фінансується за рахунок іншого виду діяльності?

Так, якщо у грантоотримувача буде відповідний КВЕД у майбутньому, і грантоотримувач про це буде вказувати у бізнес-плані.

  • Через які банківські установи можливо отримати грантові кошти?

Через державні банки. Наразі до програми залучено лише Ощадбанк.

  • У яких випадках держава вимагає повернення гранту?

У разі порушення отримувачем зобов’язання щодо створення робочих місць відповідно до умов договору гранту сума гранту в повному обсязі повертається протягом місяця на рахунок, з якого здійснювався перерахунок гранту.

У разі невиконання обов’язкової умови договору гранту щодо сплати протягом трьох років з дня отримання гранту податків, зборів (обов’язкових платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до зведеного бюджету України у розмірі отриманого гранту отримувач зобов’язаний повернути різницю між сумою отриманого гранту та фактично сплаченими податками, зборами (обов’язковими платежами), єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

  • Як відбувається звітність?

Уповноважений банк щоквартально протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу подає Мінекономіки звіт щодо виконання отримувачами умов договору, який містить інформацію щодо кількості отримувачів, сум наданих грантів, кількості найманих працівників, а також сум сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування отримувачами, яким надано гранти.

  • Чи надається бронювання працівників підприємствам, які беруть гранти та зобов'язані працевлаштувати певну кількість осіб? 

Бронювання відбувається на загальних підставах, згідно порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/76-2023-%D0%BF#Text 

  • Якщо я хочу отримати грат 8 млн, то власні кошти також 8 млн? 50 на 50 відсотків - це 8 000 000 грант і 8 000 000 наше співфінансування? Чи 4 000 000 / 4 000 000?

8 000 000 грант і 8 000 000 ваше співфінансування.

Гранти надаються за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні:

– для грантів, отримувачами яких є суб’єкти господарювання, які зареєстровані та провадять/планують провадити підприємницьку діяльність на територіях можливих бойових дій, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій, або на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, та тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції, для яких визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації, до 80 відсотків вартості проекту - за рахунок грантів, не менше 20 відсотків - за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних);

– для всіх інших грантів, рішення про надання яких прийнято, до 50 відсотків вартості проекту - за рахунок грантів, не менше 50 відсотків - за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних).

  • Де саме є перелік областей які підходять під 80/20?

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1668-22#Text 

  • Хто буде проводити перевірки по використанню коштів та яким чином?

Уповноважений банк здійснює моніторинг виконання умов договору гранту відповідно до умов, визначених у договорі про взаємодію та цьому Порядку, шляхом періодичних виїзних оглядів місця провадження господарської діяльності отримувача протягом трьох років з дня зарахування коштів гранту на рахунок отримувача або до повного виконання обов’язкових умов договору

  • А може подаватися не тільки ТОВ, а приватне підприємство ?

На отримання гранту можуть подаватись майбутні підприємці, діючі ФОП або юридичні особи, 

- які не перебувають і не провадять господарську діяльність на тимчасово окупованій території України; - які не провадять господарську діяльність на території росії; - які не перебувають під санкціями; - щодо яких не порушено справи про банкрутство; - щодо яких відсутнє рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію; - які не мають заборгованості перед бюджетом.

  • Після отримання наказу про відмову, через скільки можна повторно подати заявку?  Якщо фінансовий моніторинг банку затягнув з дозволом на внесення коштів більше 10 днів чи можливо знову подати заявку на грант ?

Повторне подання заяви можливе після прийняття рішення про відмову або анулювання рішення про надання гранту за попередньою заявою.

  • Чи можна впродовж року декілька отримати грантів по цій програмі: наприклад 2 млн потім ще 2 млн?

Ні, повторне подання заяви можливе після прийняття рішення про відмову або анулювання рішення про надання гранту за попередньою заявою.

  • Чи має бути КВЕД на переробне підприємство основним? Чи достатньо щоб він був в переліку?

Достатньо мати необхідний КВЕД в переліку діяльності.

  • Чи можна найняти на роботу людину, яка отримує пенсію?

Це не заборонене чинним законодавством. Головне виконати умови порядку, а саме Працевлаштування на робочі місця за програмою повинно бути здійснено не менш як 30 відсотків не пізніше ніж через шість місяців з дати отримання гранту та решта не пізніше ніж через 12 місяців з дати отримання гранту. Заробітна плата працівників встановлюється у розмірі не менше встановленого законодавством мінімального розміру заробітної плати на 1 січня року, в якому було отримано грант, за умови працевлаштування тривалістю на повний робочий день. Виконання зазначеної вимоги підтверджується приростом середньої кількості працівників суб’єкта господарювання в еквіваленті повної зайнятості та копією поданого до органів ДПС податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.

  • Яка сума буде вважатися малою і не варта взагалі подаватися?

Сума гранту не впливає на прийняття рішення, якщо комплексно виконані всі вимоги програми.

  • Чи можливе отримання гранту підприємству переробної галузі, яке не має кінцевого бенефіціарного власника? Наприклад, підприємство громадської організації людей з інвалідністю

Ні, необхідно отримати інформацію про кінцевого бенефіціара для оцінки ризиків.

  • Які обмеження можливості у наданні грантів для ВПО? 

Для грантів, отримувачами яких є суб’єкти господарювання, які зареєстровані та провадять/планують провадити підприємницьку діяльність на територіях можливих бойових дій, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій, або на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, та тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції, для яких визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації, до 80 відсотків вартості проекту - за рахунок грантів, не менше 20 відсотків - за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних)

  • Чи можлива участь у грантовій програмі підтримки підприємств релокованих з окупованих територій України, але які не змінювали свою юридичну адресу?

Так.

  • Чи може податися на грант підприємство, один з засновників якого - іноземець?

Ні, не може. У постанові прописано, що резиденти мають бути з України.
“Заяву на отримання гранту можуть  подавати громадяни України, у тому числі фізичні особи - підприємці; юридичні особи, кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни України”.

  • Чи можливо займатися переробкою і залишитись на 4 групі (75% товаровиробництво)? 

Так, законодавством це не заборонено.

  • Чи плануються зміни щодо зменшення кількості працівників в зимовий період?

Ні, оскільки переробно промисловість не є сезонною. 

  • Засновник товариства є кінцевим бенефіціаром у 5 товариств. Ми можемо приймати участь? 

Ні, виплата відбувається отримувачам, у яких станом на дату подання заяви керівник та/або засновник, та/або кінцевий бенефіціарний власник не є особою, яка є керівником та/або засновником, та/або кінцевим бенефіціарним власником більш як у п’яти (включно) платників податків. 

  • Підкажіть будь-ласка чи є мінімальний термін протягом якого нові працівники мають бути працевлаштовані? 1, 2, 3 роки? І чи потрібно повернути грант у випадку, якщо хтось із працівників звільниться?

Працевлаштування на робочі місця повинно бути здійснено не менш як 30% не пізніше ніж через шість місяців з дати отримання гранту.  Решта працівників - не пізніше 12 місяців з дати отримання гранту. Обов’язковим є створення робочих місць та працевлаштування на них осіб не менш як на 36 місяців.

У разі звільнення працівників, працевлаштованих до закінчення 36-місячного строку з дня працевлаштування на їх робочі місця у межах зазначеного строку працевлаштовуються інші особи. Суб’єкт господарювання протягом п’яти календарних днів після звільнення працівника, повідомляє відповідному центру зайнятості про наявність або відсутність наміру комплектування ним робочого місця особами з числа зареєстрованих безробітних. За наявності такого наміру у роботодавця та у разі відсутності протягом п’яти днів з дня отримання такого повідомлення у центрі зайнятості зареєстрованих безробітних, комплектування таких робочих місць здійснюється суб’єктом господарювання самостійно.

  • Якщо обладнання вже куплене в Україні з усіма документами,чи можна подаватися на відшкодування 50%?

Оплата часткової компенсації може надаватися відповідно до законодавства на підставі регіональних та місцевих кредитних програм за рахунок місцевих ресурсів .

  • Чи можливо купити обладнання б/в?

Так, потрібно буде надати оцінку СОД

  • Критерій цільового використання коштів розповсюджується на внесок держави чи на власний внесок також? Чи може власний внесок включати витрати на забезпечення подальшої виробничої діяльності?

Власний внесок не можна використовувати за нецільовим призначенням.

  • Чому на гранти обов'язково потрібно мати 50% власних коштів?

Дана програма передбачає, що гранти надаються за умови співфінансування з отримувачем

  • Які джерела власного внеску можуть бути?

Кошти мають бути власні або кредитні. Внесок за рахунок власних коштів отримувача (не кредитних) має становити не менше 20 відсотків вартості проекту.

  • Якщо в бізнес процес передбачає закупівлю сировину то в бюджеті бізнес проекту ми її не прописуємо? Лише обладнання? Якщо в бюджеті бізнес проекту є закупівля сировини то її не прописувати в бізнес-плані а лише обладнання? То як тоді з розумінням функціонування бізнесу? 

Позиції сировини є в бізнес плані, але сировину купити за грантові кошти буде неможливо, тобто сировина має бути оплачена окремо з коштів додаткових до суми гранту та вашого власного внеску

  • Якщо в бізнес плані прописано ремонт приміщення за власний кошт це допустимо?

Ні, в бізнес плані не можна прописати ремонт приміщення.

  • Хто проводить оцінювання заявок?

Уповноважений банк засобами програмного забезпечення з використанням інформаційних джерел, що ним використовуються у своїй діяльності, проводить перевірку заявника згідно з абзацом шостим - тринадцятим цього пункту та оцінювання бізнес-плану отримувача і передає результати Мінекономіки у вигляді переліку висновків.

  • Прошу уточнити як проходить процес зміни обладнання, якщо воно трохи відрізняється від вказаного в бізнес-плані. Наприклад, поки надійдуть кошти фонду, у постачальника вже не буде вказаного раніше обладнання. Хто погоджує новий перелік обладнання? Кому відправляти запит-пояснення про зміни?

У разі коли предмет договору, укладеного між отримувачем та постачальником (продавцем) обладнання, потребує уточнення, але не збільшує розмір наданого гранту і не змінює технологічної складової бізнес-плану, оплата витрат на цілі, проводиться уповноваженим банком за наявності додаткового обґрунтування отримувача, складеного у довільній формі.

  • Чи буде впливати на рішення про видачу гранту, якщо у одного із засновників на дату подачі погана кредитна історія?

Так, кредитна історія є критерієм оцінки грантоотримувача.

 

ПИТАННЯ-КЕЙСИ

  • Якщо вже ферма та сироварня діюча і ми маємо пастеризатор, але він на 250 л, а нам треба на 1000л, то претендувати на приклад  можна на пастеризатор, чи на всю лінію переробки. І паралельно,так як у нас розростається і ферма(поголівʼя). Чи можна зразу з сироварним обладнанням вказувати і  потреби для ферми. А саме змішувач кормів,доїльне обладнання. Чи взагалі можна за гроші гранту побудувати наприклад телятник? У нашому випадку,це все одне і ферма і сироварня відноситься до Мамин сир.

Ви можете отримати грант на обладнання для розширення існуючого виробництва. При цьому грант не можна отримати на будівництво, реконструкцію чи ремонт приміщення для виробництва.

              

  • Добрий день:) Якщо потрібні наприклад 3 необхідні речі, це обладнання.То необхідно вибирати одну чи можна подавати заявку на усі три. Це, наприклад, гноєприбирач, пастеризатор і кормозмішувач.

Можна подавати заявку на все обладнання.

 

  • Якщо виробничий процес не передбачає такої кількості людей, але обладнання коштує не менше 8 млн. Як бути в такому випадку, щоб не перевантажувати підприємство не потрібними вакансіями?

Обладнання, яке ви купуєте дійсно може не потребувати такої кількості людей, але при цьому збільшуючи виробництво вам можуть і скоріше знадобляться люди в інших підрозділах.

 

  • А чому не можна добавити більше ідентифікаторів таких як РНОКПП, дата народження, місце проживання тощо

В судових рішеннях відсутні такі ідентифікатори

 

  • Що значить консолідувати дані разом з ФОПом, щоб мати кращі шанси на отримання гранту?

Це означає, що аналіз бізнес-плану проводиться разом з аналізом не тільки одного грантоотримувача, а й учасників його групи пов'язаних компаній

 

  • Чи можна отримати грант на виробництво дронів, якщо відповідний КВЕД 30.3 теж відноситься до секції "Переробна промисловість"?

Так, тільки зверніть увагу на те що квед з виробництва зброї є забороненим.

 

  • Чи можна отримати грант на комунальне підприємство з проектування будівництва сучасного сміттєспалювального заводу з глибоким сортуванням в місті Сєвєродонецьк після де окупації міста?

Гранти не надаються суб’єктам господарювання державного та комунального секторів економіки.

 

  • Чи можна податись, якщо юр особа не працювала з моменту початку агресії а зараз планує відновитись? Юр особа Херсон

Так, можна.

 

  • Доброго дня! Не підкажете, протягом якого часу приймається рішення по переробці? Подавали заявку 11 лютого, ще поки відповіді немає

Накази Міністерства по заявкам поданим до 23.02 вже опубліковані на сайті Мінекономіки https://www.me.gov.ua/Documents/List?lang=uk-UA&id=055fcdc7-a14d-4862-9e4d-d93719f51468&tag=GrantiDliaPererobnikhPidprimstv

 

  • Хочемо подати заявку на отримання гранту на маніпулятор (без авто, лише маніпулятор) та калібрувальні гирі ваговимірювального обладнання, чи підпадає це обладнання під умови грантового фінансування?

Так, підпадає.

 

  • Чи можуть подаватися на грант кооперативи? Які особливості подачі при кооперативній моделі?

Згідно Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств, суб’єктом господарювання (яким передбачено надання Грантів)  вважається суб’єкт мікропідприємництва, малого чи середнього підприємництва (фізична особа - підприємець або юридична особа) у значенні, наведеному в Господарському кодексі України, крім суб’єктів господарювання державного та комунального секторів економіки.

  • Як отримати грант на обладнання, якщо декілька постачальників?

Оплата витрат може бути проведена декільком постачальникам (продавцям) у межах розміру наданого гранту.

  • У випадку невиконання умов потрібно буде повернути різницю між сумою податків та сумою гранту, а якщо я за рік поверну суму, а через пів року звільню частину людей, то що потрібно буде повернути всю суму гранту?

 

У разі звільнення працівників, працевлаштованих відповідно до абзацу п’ятого цього пункту, до закінчення 36-місячного строку з дня працевлаштування на їх робочі місця у межах зазначеного строку працевлаштовуються інші особи. Суб’єкт господарювання протягом п’яти календарних днів після звільнення працівника, працевлаштованого на умовах цього Порядку, повідомляє відповідному центру зайнятості про наявність або відсутність наміру комплектування ним робочого місця особами з числа зареєстрованих безробітних. За наявності такого наміру у роботодавця та у разі відсутності протягом п’яти днів з дня отримання такого повідомлення у центрі зайнятості зареєстрованих безробітних, які можуть бути працевлаштовані на умовах цього Порядку, комплектування таких робочих місць здійснюється суб’єктом господарювання самостійно.

Виконання даної вимоги підтверджується приростом середньої кількості працівників отримувача в еквіваленті повної зайнятості.

У разі порушення отримувачем зобов’язання щодо створення робочих місць відповідно до умов договору гранту та цього Порядку сума гранту в повному обсязі повертається протягом місяця на рахунок, з якого здійснювався перерахунок гранту.

 

  • Чи можна використовувати на нецільове призначення (ремонт, оренда) ті 50% коштів, які вносить саме підприємство? Критерій цільового використання коштів розповсюджується на внесок держави чи на власний внесок також? Чи може власний внесок включати витрати на забезпечення подальшої виробничої діяльності?

 

Власний внесок не можна використовувати за нецільовим призначенням.

 

  • Чи можливо частину грантових коштів використати на оплату імпортного обладнання згідно контракту ЗЕД (валюта контракту долари США)?

Оплата витрат на закупівлю обладнання та матеріалів проводиться уповноваженим банком на цілі, встановлені в договорі гранту, у тому числі на придбання іноземної валюти за контрактами, розрахунки за якими здійснюються в іноземній валюті в розмірі, що не перевищує суми, яка розраховується як сума власного внеску отримувача та 50 відсотків суми гранту, на підставі документів.
 

  • Чи можливо використати грантові кошти на контракти ЗЕД по яким вже проведена часткова передоплата?
     

Так, якщо це затверджено у бізнес-плані

 

  • Якщо вартість обладнання збільшилось під час розгляду чи буде відмова? Чи можливо зробити доплату власними коштами?

Відмови не буде. Так, можливо власними коштами

  • Де є повний перелік всіх податків, що входять/не входять в погашення грантової суми?

Є питання як будуть рахуватися податки в зарахування гранту? податки з найнятих робітників зрозуміло...а як ПДВ та податок на прибуток?

Розкажіть про повернення - за рахунок яких саме податків воно здійснюється?

Які податки враховуються в повернення гранту: всі, що сплачує підприємство, або є окремий перелік податків, за рахунок яких повертається грант?

Враховуються при розрахунку суми грантів: податок на прибуток підприємств; екологічний податок; рентна плата; єдиний податок; податок на доходи фізичних осіб, сплачений з доходу, отриманого від провадження господарської діяльності такої фізичної особи; податок на доходи фізичних осіб, сплачений за працевлаштованих працівників. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування включається в розмірі єдиного внеску, сплаченого за працевлаштованих працівників

  • Податки для повернення гранту рахуються їз заробітної плати ново прийнятих співробітників чи з заробітної плати усіх працівників?

 

З заробітної плати працевлаштованих працівників

 

  • Чи можна використати грантові кошти на оплату митних платежів для розмитнення імпортованого обладнання? Яку сумму в процентному співвідношенні можна використати? 

Гранти надаються для створення нових виробництв переробних підприємств або збільшення потужностей існуючих виробництв переробних підприємств для покриття таких напрямів витрат, як:

придбання основних засобів виробництва (машини та обладнання), яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання гранту (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);

доставка та введення в експлуатацію основних засобів виробництва (верстатів, технологічного обладнання), включаючи програмне забезпечення.

 

  • Чи правильно ми розуміємо, що саме на закупівлю обладнання можемо витратити тільки 50% грантового внеску, а не всі грантові кошти, 80% ?

Пропорція не вказана, цілі, на які надається Грант, у  відповіді на попереднє питання

  • Чи можна за рахунок цих коштів купувати/будувати приміщення під виробництво? Чи лише обладнання?

Ні, тільки основні засоби-придбання, доставка та введення в експлуатацію

  • Як заповнювати фінансову частину бізнес-плану?

Фінансову частину бізнес-плану потрібно заповнювати згідно фінансових показників та очікувань за зразком, який є в ДІЇ

  • За якими критеріями оцінюється бізнес план і як написати аби уникнути непрозорості або сумнівності в очікуваних результатах реалізації (виконання) бізнес-плану?

Бізнес план оцінюється згідно наказу міністерства економіки № 2109 від 15.07.2022 з змінами та доповненнями. https://ips.ligazakon.net/document/view/re38176?an=1 

  • Які цільові показники операційної діяльності мають бути досягнуті при реалізації грантової діяльності? 

Операційна діяльність має дати можливість виконати основні умови програми. Обов’язковими умовами гранту є: сплата протягом трьох років з дня отримання гранту податків, зборів (обов’язкових платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до зведеного бюджету України у розмірі отриманого гранту; створення робочих місць та працевлаштування на них осіб згідно з додатком не менш як на 36 місяців відповідно до умов цього Порядку.

  • Чи існують реальні визначені критерії для оцінювання реалістичності бізнес-плану чи це суб'єктивна думка оцінювача?

Бізнес план оцінюється згідно наказу міністерства економіки № 2109 від 15.07.2022 з змінами та доповненнями. https://ips.ligazakon.net/document/view/re38176?an=1 

  • Основні помилки при поданні бізнес-плану?

Невідповідність розміру гранту та власного внеску. Неуважно внесені показники. Розбіжності бізнес-плану з Планом надходжень та витрат

  • Чи буде надана допомога у складанні бізнес-плану?

Ви можете отримати консультацію щодо заповнення бізнес-плану звернувшись до онлайн-підтримки в Telegram через чат-бот Державної служби зайнятості  @DCZWorknowbbot  

 

  • Чи є можливість попередньо перевірити БП, щоб не було відмови із-за помилки? Підкажіть, у кого можна проконсультуватись по питанням, які виникають по складанню бізнес-плану, бо працівники кол-центру Ощадбанку кажуть, що вони не консультують з цих питань? А також по питаннях, як саме розраховуються деякі показники з Додатку 6 до Порядку оцінювання?

Попередньо банком не перевіряється БП.

Ви можете отримати консультацію щодо заповнення бізнес-плану звернувшись до онлайн-підтримки в Telegram через чат-бот Державної служби зайнятості  @DCZWorknowbbot

Бізнес план оцінюється згідно наказу міністерства економіки № 2109 від 15.07.2022 з змінами та доповненнями. https://ips.ligazakon.net/document/view/re38176?an=1 

  • Чи може бути постачальником обладнання, підприємство, у якого інша основна діяльність? 

Ні, вид діяльності постачальника має співпадати.

 

  • Як підтвердити що обладнання нове, якщо постачання через посередника?

Договором купівлі-продажу де вказано що обладнання нове та не було в експлуатації плюс Тех.документація з датою виготовлення.

  • В Дію бізнес-план може завантажити будь-який працівник, за наявності Дія.підпис? Чи це має бути екаунт підприємства? 

Якщо подаватися на грант як фізична особа з подальшим відкриттям ФОП або ЮО підпис ЕЦП фіз особи. Якщо подаватися на грант як ЮО то і ЕЦП, має бути від ЮО.

  • Чи є стандартна форма бізнес-плану (драфт або зразок) , який задовольняє вимогам банку?

Так на порталі ДІЯ

  • При заповненні статті витрат "Оплата праці працівників" потрібно враховувати ЗП існуючих та нових працівників (яких наймемо за умовами програми), АБО потрібно враховувати ЗП тільки нових працівник, які будуть найняті за умовами програми?

Враховується ЗП існуючих та нових працівників

  • За результатами розгляду моєї заявки на грант було прийнято рішення «Непрозорі або сумнівні очікувані результати реалізації (виконання) бізнес-плану». Як можна дізнатися підстави такого рішення для розуміння що треба доопрацювати в бізнес-плані? 

Ви можете отримати консультацію щодо заповнення бізнес-плану звернувшись до онлайн-підтримки в Telegram через чат-бот Державної служби зайнятості  @DCZWorknowbbot

  • А бізнес план ми заповнюємо як анкету,чи треба наймати когось,що розуміється як це робити і вже закачувати готовий професійно зроблений бізнес план?

Шаблон та зразок бізнес плану находиться у відкритому доступі на порталі ДІЯ

  • Який критерій найголовніший при ухваленні рішення:нові робочі місця, майбутні податки, інше?

Всі критерії важливі

 

  • Чи є обмеження щодо видів сировини або продукції, які можна переробити, щоб отримати цей грант?

Обмежень немає

 

  • Чи буде впливати на рішення надання гранту  той факт, що переробне підприємство було в окупації і мало пошкодження споруд та пограбоване обладнання?

Ні

Заяву на отримання гранту (далі - заява) подають отримувачі:

які станом на дату подання заяви фактично не перебувають та не провадять свою господарську діяльність на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, та тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції, для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації

  • Як дізнатись причину не проходження банківського скорінгу при поданні заявки на грант? Чи існує алгоритм комунікації з банком, який дозволяє отримати досьє перевірки та усунути перешкоди? 

Згідно Порядку про відмову/надання Гранту можна дізнатись з Наказу Мінекономіки, який направляється на електронну пошту, яка вказана при заповненні заявки в Дії

При отриманні повідомлення про погодження надання Гранту потрібно надати до Банку повний пакет документів

  • В Додатку 1 «КРИТЕРІЇ перевірки ділової репутації отримувача грантів для переробних підприємств для юридичних осіб» до Порядку оцінювання (Наказ 2109) є показник SP_3023 Приналежність до ГПК та SP_3018 Приналежність до ГПК . Що таке Група пов’язаних контрагентів (ГПК) і як впливає на отримання гранту належність до ГПК?

 

Група пов’язаних контрагентів- це два, або більше контрагентів, що згідно з Вимогами постанови Правління НБУ № 368, визначені чк такі, що несуть спільний економічний ризик.

Грант надається лише одному отримувачу з урахуванням пов’язаних із ним осіб.

 

  • А якщо підприємство щойно створене, то як його будуть перевіряти за відсутності діяльності?

Оцінювання проводиться згідно наказу Мінекономіки № 2109 від 15 липня 2022р. ( Порядок оцінювання заяв…) відповідно до переліку висновків на отримання гранту , сформованого Ощадбанком. Банк засобами програмного забезпечення проводить перевірку ділової репутації та оцінювання бізнес-плану отримувача за критеріями оцінювання згідно з додатками 1-4 та 6 до Порядку шляхом розрахунку кількості балів.

  • Рішення про видачу грантів приймаються серед іншого на підставі балів, які виставляються згідно Додатку 6 до Порядку оцінювання (наказ 2109) «Критерії оцінювання фін.стану», за яким відбувається оцінювання заявок і виставляються рейтингові бали – від 0 до 50 балів. А яким чином тоді впливають на отримання гранту від 0 до 200 балів, які виставляються згідно Додатку 3,4 до Порядку оцінювання (наказ 2109) «Критерії оцінювання бізнес-плану»

На основі виставлених Банком балів згідно всіх додатків рішення приймає Мінекономіки

  • Чи можна включити до бюджету гранта витрати на альтернативну електроенергію, наприклад сонячні батареї?

Ні, грант можна отримати на:

1 - придбання основних засобів виробництва (машини та обладнання)

2 - доставку та введення в експлуатацію основних засобів виробництва (верстатів, технологічного обладнання), включаючи програмне забезпечення.

  • Чи пройде формальні вимоги заявка, якщо на момент подачі на виробничому підприємстві працює 2 співробітника (директор та бухгалтер), а послуги з виробництва замовляються у підрядника?
    Ні, не пройде

 

  • Роз'ясніть, будь ласка, пропорції грантового внеску та власного внеску. 

 

Виробництво підприємства розташоване у Харківській області, м.Харків. На кроку 6 анкети в ДІЇ підсвічується строка "Маємо кращі умови фінансування для вас: покрийте 80% витрат проєкту грантовими коштами. Власним коштом залишиться забезпечити тільки 20%". В шаблоні плану надходжень та витрат у другій таблиці зазначено, що грантовий та власний внески складають по 50% вартості обладнання. Чи правильно ми розуміємо, що ми можемо обрати 80/20, але на закупівлю обладнання можемо витратити тільки 50% грантового внеску, а не всі грантові кошти, 80% ? Тоді як саме це показати в таблиці?

Можна витратити всю суму 100% (80% грантові кошти+20% власного внеску).

  • У першій таблиці Реалізація основної продукції плану надходжень та витрат ми повинні зазначати продукти та кількість за 12 кварталів основного виробництва, що компанія реалізовує незалежно від грантового проєкту, чи саме ту продукцію, яку буде виготовляти в рамках цього грантового проєкту та яке буде реалізовувати за допомогою грантових коштів?   

Зазначати всю продукцію, яку виробляєте в цей період

  • ДП планує за рахунок грантових коштів та/або майна отриманого від міжнародних організацій та/або приватних осіб, придбати (повністю або частково) обладнання  для технологічної лінії з виробництва і фасування крупнокристалічної кухонної солі. Умови отримання грантових коштів та/або майна – безоплатно, шляхом передачі у власність держави, з подальшим використанням у виробничій діяльності ДП.                    Проблемні питання:

1) чи має право ДП отримувати гранти для фінансування придбання основних фондів, а саме технологічного обладнання (виварювальні ємності, сушильні агрегати, фасувальні апарати і т.п.)?

2) як обліковується у бухгалтерському та податковому обліку, господарські операції з отримання ДП основних фондів за грантові кошти?

3) яким нормативним актом регламентовані правила отримання державою та/або ДП грантових коштів (технологічного обладнання) та подальшого його (технологічного обладнання) використання у виробничо – господарській діяльності ДП? 

Згідно Порядку надання грантів ДП не може подавати заявку на Грант

Для цілей  Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств, суб’єктом господарювання вважається суб’єкт мікропідприємництва, малого чи середнього підприємництва (фізична особа - підприємець або юридична особа) у значенні, наведеному в Господарському кодексі України, крім суб’єктів господарювання державного та комунального секторів економіки.

  • А якщо вніс власний внесок, але не урахував трохи комісію і вийшло на тисячу гривень менше власного внеску, я цю недостачу вніс і вже 2 місяці незрозуміло чи зайдуть грантові кошти.

Якщо власний внесок внесено вчасно (протягом 10 днів з прийняття рішення Мінекономіки), грантові кошти обов’язково будуть перераховані на рахунок, відкритий в Ощадбанку

  • На вебінарах 2023-го року представники Ощадбанку та Мінекономіки наголошували про майбутню можливість прозорого оцінювання заяв (щоб Заявник розумів як його оцінили по кожному з пунктів Додатку 6 та що можливо полішшити). Чи планується реалізація такої прозорості?

Бізнес план оцінюється згідно наказу міністерства економіки № 2109 від 15.07.2022 з змінами та доповненнями. https://ips.ligazakon.net/document/view/re38176?an=1 

  • ФОП взяли участь в програмі. Грант отримали кошти надійшли. Але змінились обставини і потрібно було змінити обладнання. Ми подали відповідну заяву про відмову в банк, також звертались в центр зайнятості та в Міністерство економіки. Для того щоб переподати заявку. Але Дія досі не пропускає нову заявку. Хто може допомогти з вирішенням цієї ситуації.

Повторне подання заяви можливе після прийняття рішення про анулювання рішення про надання гранту за попередньою заявою та оновлення статусу розгляду заяви на Порталі Дія.

  • Бджільництво може приймати участь у гранті родинна пасіка?

Ні, це КВЕД 01.49, він не входить в категорію.

  • Переробка відходів сільськогосподарської діяльності і харчової промисловості (відходи з цукрової промисловості),  на органічні добрива підпадаються під цю категорію для надання гранту?

Так, підпадає

 

  • Питання, чи можливо отримати грант на сонячні панелі для Індустріального парку?

Ні, не можливо

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь